top of page

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στη Λάρισα: “Μπλόκο” των ΜΑΤ στους αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας


Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στη Λάρισα, καθώς διμοιρίες των ΜΑΤ απέκλεισαν την πρόσβαση στους αγρότες προς την Εθνική Οδό.


Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας, με τους αγρότες να ζητούν από τους αστυνομικούς να αποσύρουν τις κλούβες των ΜΑΤ και να τους επιτραπεί να κινηθούν προς την Εθνική Οδό.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ στο σημείο βρίσκονται περισσότερα από 100 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.
Οι εκπρόσωποι των διαμαρτυρόμενων αγροτών εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ανέβουν στον αυτοκινητόδρομο της ΠΑΘΕ.

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, ταξίαρχος, κ. Αστέριος Μαντζιώκας εξήγησε στους αγρότες πως δεν είναι δυνατό να ανέβουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό επικαλούμενος την ανάγκη να μη διαταραχθεί την οικονομική ζωή της χώρας, προκαλώντας ωστόσο θύελλα διαμαρτυριών από την άλλη πλευρά.

Μάλιστα οι αγρότες έθεσαν το ερώτημα γιατί δεν υπάρχει εισαγγελέας και με ποια απόφαση έκλεισε το δρόμο η αστυνομία. Οι αγρότες κάνουν λόγο για δυνάμεις καταστολής, ενώ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας τόνισε πως “η αστυνομία παρανομεί και κλείνει τον δρόμο, δρα ανεξέλεγκτα”.
Τα αιτήματα των αγροτών

Μερικά από τα αιτήματα των αγροτών είναι τα εξής:


 • μείωση του κόστους παραγωγής με άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα

 • διάθεση αφορολόγητου πετρελαίου σε όλους τους αγρότες

 • μείωση των τιμών των αγροεφοδίων

 • καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΑΓΑ στο 100% για τις καταστροφές (στο σύνολό τους στη ζωική και παραγωγή)

Επτά μέτρα στήριξης ύψους 170 εκατ. ευρώ για τους αγρότες, Πακέτο με επτά μέτρα στήριξης για τους αγρότες ανακοίνωσε η κυβέρνηση πριν από λίγη ώρα. Πρόκειται για μέτρα συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης είναι τα εξής:

 1. Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αγρότες θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Ουδεμία διακοπή ρεύματος θα υπάρξει προτού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

 2. Για τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλύπτεται το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 3. Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενισχύονται περαιτέρω οι κτηνοτρόφοι με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

 4. Μειώνεται μόνιμα ο ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 24% στο 13%, μια παρέμβαση ύψους 20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.

 5. Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μια παρέμβαση ύψους 8.000.000 εκατομμύριων ευρώ. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

 6. Αυξάνεται κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

 7. Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα εκδοθεί άμεσα σχετική ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός τόνισε μεταξύ άλλων ότι “στηρίζουμε εμπράκτως τις Ελληνίδες και τους Έλληνες αγρότες που υπό αντίξοες συνθήκες εργάζονται σκληρά 365 ημέρες το χρόνο, παράγοντας πλούτο για την εθνική οικονομία, για όλους μας”.


ΚΚΕ: Οι βιοπαλαιστές αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά ότι το δίκιο τους θα κριθεί στα μπλόκα του αγώνα

«Οι σημερινές εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέχουν έτη φωτός από όσα απαιτούνται για μια πραγματική ανακούφιση των αγροτοπαραγωγών, που συνθλίβονται από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα που επιβάλλουν τα μονοπώλια, την ΚΑΠ που έχει προγράψει την αγροτιά για χάρη των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Τα εξαγγελθέντα μέτρα αποτελούν επίσης εμπαιγμό για τους βιοπαλαιστές αγρότες, καθώς στην πλειοψηφία τους πρόκειται για αναμάσημα μέτρων, που έχουν ήδη εξαγγελθεί και τώρα εξειδικεύονται» επισημαίνει σε σχόλιό του, το ΚΚΕ και τονίζει καταλήγοντας:

«Οι βιοπαλαιστές αγρότες της χώρας μας έχουν εμπειρία και γνωρίζουν πολύ καλά ότι το δίκιο τους θα κριθεί στα μπλόκα του αγώνα. Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματά τους και συμβάλλει με τις δυνάμεις του στον πανελλαδικό συντονισμό της πάλης τους. Οι εργατοϋπάλληλοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον να συμπαραταχθούν σε αυτόν τον αγώνα, να αντισταθούν στην πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων, που εντείνει την εκμετάλλευση και την καταλήστευση του μόχθου τους από το κεφάλαιο».

με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Larissanet, Onlarissa