top of page

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ποιοι θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία


Βασιλείς, βασίλισσες, πριγκίπισσες και δούκες αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ώρες στην Αθήνα, προκειμένου να παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το ποιοι «γαλάζιοι» βουλευτές και υπουργοί θα δώσουν το «παρών».

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος – Η ανακοίνωση της οικογένειας για την εξόδιο ακολουθία και την ταφή

Advertisement

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες περίπου 200 άτομα θα μπορέσουν να βρεθούν εντός της Μητρόπολης λόγω και των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Οι «γαλάζιοι» βουλευτές που θέλουν να πάνε στην κηδεία, έχουν λάβει το «πράσινο φως».

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Περικλής Μαντάς και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος θα παραστούν στην κηδεία. Την παρουσία του στην κηδεία δεν απέκλεισε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στη Μητρόπολη οι γιοι του για τα διαδικαστικά της κηδείας

«Βεβαίως και θα παραστώ. Οι Έλληνες με απόφασή μας θέσαμε -ορθώς κατά την άποψή μου- τέλος στον θεσμό της βασιλείας από το 1974. Η απότιση όμως φόρου τιμής μετά τον θάνατο ενός πρώην ανωτάτου άρχοντος και δη του τελευταίου βασιλέως, έχει πάντα μία συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς εμείς οι Έλληνες στεκόμαστε απέναντι στην Ιστορία μας» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Άδωνις Γεωργιάδης: Θα πήγαινα στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, εάν ήμουν στην Ελλάδα

«Θα πήγαινα στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, εάν ήμουν στην Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στην εκπομπή «LiveNews», ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι είχε προσωπική σχέση τόσο με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο όσο και με τους γιους του.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Αυτό είναι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την κηδεία του

«Από την Κυριακή το μεσημέρι θα βρίσκομαι σε επίσημη αποστολή στο Κουβέιτ, μαζί με τον κ. Φραγκογιάννη. Θα παρευρεθεί όμως, στην κηδεία, η σύζυγός μου, Ευγενία Μανωλίδου. Εάν δεν είχα υποχρεώσεις, θα πήγαινα διότι είχα κάποια προσωπική γνωριμία με τον τέως, με τους γιους του, και με την τέως βασίλισσα και αυτή είναι μια στιγμή ενός ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή. Όταν έχεις προσωπικές σχέσεις και εκτίμηση, οφείλεις να είσαι εκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι πληροφορίες για τους επισήμους

Πλήθος γαλαζοαίματων αναμένεται να παρευρεθεί στην κηδεία του τέως βασιλιά καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή συμπληρώνεται η λίστα με τους καλεσμένους εστεμμένους και μέλη βασιλικών οικογενειών που θα δώσουν το «παρών».

Ισπανία

Οι περισσότεροι εστεμμένοι που θα παραστούν προέρχονται εύλογα από την βασιλική οικογένεια της Ισπανίας με την οποία ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε και τους στενότερους δεσμούς αίματος καθώς αδελφή του είναι η Βασιλομήτωρ Σοφία. Η Βασιλομήτωρ εξάλλου είχε σπεύσει στην Ελλάδα εδώ και μέρες καθώς η υγεία του τέως Βασιλιά είχε επιδεινωθεί.

Με βάση τα παραπάνω θα παραστούν τόσο ο Bασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ και η σύζυγός του Λετίθια ενώ στην Ελλάδα θα μεταβεί και ο αυτοεξόριστος Βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α. Παρούσες θα είναι και οι ανιψιές του, Ελένα Ινφάντα, Δούκισσα του Λούγο και Κριστίνα Ινφάντα της Ισπανίας.

Δανία

Στην εξόδιο ακολουθία θα δώσουν το «παρών» τόσο η Βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα Β’, η οποία και υπενθυμίζεται πως είναι αδελφή της Άννας Μαρίας, όσο και η αδελφή της, Πριγκίπισσα Βενεδίκτη. Μαζί τους θα είναι και ο Πρίγκιπας της Δανίας Φρειδερίκος, αγαπημένος ανιψιός του Κωνσταντίνου.

Βρετανία

Μόνο η Βασιλική Πριγκίπισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, Άννα, συνοδεία του συζύγου της, θα παραστεί στην κηδεία του τέως Βασιλειά καθώς ο Βασιλιάς Κάρολος θα βρίσκεται στη Σκωτία. Παρούσα θα είναι και η κόρη του Δούκα του Κεντ, η γιαγιά της οποίας ήταν η Ελληνίδα Πριγκίπισσα Μαρία, κόρη του Πρίγκιπα Νικόλαου. Ανοιχτό είναι ωστόσο το ενδεχόμενο την οικογένειά του να εκπροσωπήσει ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Ουίλιαμ

Ολλανδία

Στην κηδεία αναμένεται να παρίσταται ο Βασιλιάς της Ολλανδίας, Γουλιέλμος- Αλέξανδρος. Όπως ακριβώς και ο Κωνσταντίνος, έτσι και ο Γουλιέλμος Αλέξανδρος είναι λάτρης της ιστιοπλοΐας. Η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας έχει δηλώσει πώς όταν έρχεται στην Ελλάδα είναι «σαν να επιστρέφουν σπίτι» και μάλιστα διαθέτει σπίτι κοντά σε αυτό του Κωνσταντίνου στο Πόρτο Χέλι.

Επιπρόσθετα αναμένεται να παραστεί η Βασίλισσα της Ολλανδίας, Μάξιμη, αλλά και η μητέρα του βασιλιά, πριγκίπισσα Βεατρίκη η οποία μάλιστα, ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες της εμφανίσεις προκειμένου να σπεύσει στην Ελλάδα.

Σουηδία

Στην Αθήνα θα προσέλθουν και ο Βασιλιάς της Σουηδίας ΙΣΤ, Γουσταύος, ο οποίος και έχει βαπτιστεί από την Ίγκριτ της Σουηδίας, μητέρα της Άννας Μαρίας, καθώς και η Βασίλισσα Σίλβια.

Μονακό

Στην εξόδιο ακολουθία θα παρευρεθεί επίσης ο Αλβέρτος του Μονακό και η αδελφή του Καρολίνα.

Λουξεμβούργο

Από το Λουξεμβούργο, το «παρών» θα δώσει ο Μέγας Δούκας Ερρίκος.

Νορβηγία

Στην Ελλάδα θα έρθει και ο διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας, Χαακόν Μάγκνους, ο οποίος και έχει βαπτιστεί από τη Βασίλισσα Μαργαρίτα, αδελφή της Άννας Μαρίας.

Ρουμανία

Ο Πρίγκιπας Ράντου, σύζυγος της Μαργαρίτας, που είναι κόρη του Βασιλιά Μιχαήλ αναμένεται να εκπροσωπήσει την βασιλική οικογένεια της Ρουμανίας.

Βουλγαρία

Στη χώρα μας, για την κηδεία του Κωνσταντίνου αναμένεται να μεταβεί και ο τέως βασιλιάς Συμεών Β’ της Βουλγαρίας.

Έλληνες προσκεκλημένοι

Ανεβαίνει ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν λάβει πρόσκληση για την κηδεία του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου. Συγκεκριμένα, από τους 187 καλεσμένους, τουλάχιστον οι 60 είναι Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους είναι πολιτικοί, συμμαθητές και οικογενειακοί φίλοι και στενοί συνεργάτες.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος – Η ανακοίνωση της οικογένειας για την εξόδιο ακολουθία και την ταφή

Με ανακοίνωσή της η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ενημέρωσε για το τελετουργικό της εξοδίου ακολουθίας και της ταφής του:

«Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα τελεστεί στις 12.00μμ, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι. Από τις 06.00πμ εως τις 10.30πμ προ της τελετής, η σoρός θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Η Οικογένεια έχει ζητήσει από τους καλεσμένους αντί στεφάνου να γίνουν δωρεές σε κάποιο από τα ακόλουθα ιδρύματα ή σε κοινωφελή οργανισμό της επιλογής τους: ‘ΕΛΠΙΔΑ’ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ AXION HELLAS ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ AURORA»