top of page

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το μεγάλο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα – Τα διλήμματα και οι ισορροπίες


Με κεντρικό διακύβευμα το κατά πόσο θα εγκριθούν οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, αρχίζει στις επτά το απόγευμα το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο.


Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα περιγράψει την πολιτική αλλαγή που πρεσβεύει το κόμμα του, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι αναμετρήσεις των εσωκομματικών τάσεων, τόσο για την εκλογή νέου ηγέτη και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση όσο και για τη φυσιογνωμία του νέου ΣΥΡΙΖΑ, με άνοιγμα των κομματικών οργανώσεων στην κοινωνία. Τα λεγόμενα “στοιχήματα και διλήμματα” του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που θα αναδειχτούν στο Συνέδριο συνοψίζονται στο σύνθημα που είναι γραμμένο πίσω από το βήμα των ομιλητών: “Ισχυρή Αριστερά, Προοδευτική Διακυβέρνηση, Δίκαιη Κοινωνία”. Κεντρικό πολιτικό σύνθημα είναι: “Νέα Αρχή – Πολιτική Αλλαγή”.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί σε έξι σημεία στόχους, που θα αποτελέσουν και την κυβερνητική πρόταση του κόμματος όταν θα γίνουν εκλογές. Τα σημεία αυτά είναι: 1. Ριζοσπαστικά και ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας. 2. Αποκατάσταση της εργασίας και ενίσχυση μισθών. 3. Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 4. Ενίσχυση κοινωνικής προστασίας (ΕΣΥ – συντάξεις). 5. Στήριξη της νέας γενιάς (Παιδεία/Πρόγραμμα στέγης) και, 6. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου (αγροτική παραγωγή – μεταποίηση – πράσινη μετάβαση).

Φυσικά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι ομιλίες των συνέδρων, αλλά και τα κείμενα που θα κατατεθούν στο Συνέδριο, καθώς από εκεί θα φανούν οι αντιθέσεις μεταξύ των τάσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται ότι τελικά θα επιδιώξει μία σύνθεση των απόψεων με γνώμονα τη διεύρυνση του κόμματος και τον μετασχηματισμό του.

‘Ηδη πάντως και από τις προσυνεδριακές διαδικασίες έχει καταφανεί ότι οι απόψεις Τσίπρα έχουν ευρεία απήχηση στη βάση και στους συνέδρους, οι οποίοι αναμένεται να εγκρίνουν τελικώς την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος.

Η “Κίνηση Μελών” ( Παππάς, Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης) με την υποστήριξη της ΔΗΜΑΡ (Θεοχαρόπουλος, Χατζησωκράτης) της Γέφυρας (Μπίστης, Δανέλλης) της ΡΕΝΕ (Κοτσακάς, Σκορίνης) και των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ Ραγκούση Ξενογιαννακοπούλου, έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ των προτάσεων Τσίπρα, πιστεύοντας ότι αυτές ενισχύουν τη δημοκρατική, συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιρρήσεις εκφράζει η Ομπρέλα (53+ του Τσακαλώτου, Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης, Παπαδημούλης) φοβούμενη μετασχηματισμό του χαρακτήρα του κόμματος. Λέγεται ότι η Ομπρέλα θα καταθέσει αντιπρόταση για εκλογή της Κ.Ε. από το Συνέδριο και όχι από τη βάση, ενώ τις επόμενες μέρες θα καταγράψει και τις αντιρρήσεις της για την προνομιακή ποσόστωση για τους συμμάχους της Προοδευτικής Συμμαχίας. Εδώ εντοπίζεται κι ένα δίλημμα για τον Αλέξη Τσίπρα, το κατά πόσον θα επιμείνει στη θέση του (αρχηγός και Κ.Ε εκλεγμένοι από όλα τα μέλη) ή θα δεχτεί εκλογή της Κ.Ε. από τα μέλη που έχουν εγγραφεί μέχρι στις 21 Μαρτίου. Η Ομπρέλα επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς και όχι της Κεντροαριστεράς.


Το Συνέδριο διεξάγεται σε μία μάλλον δυστοπική συγκυρία, με πολλαπλές κρίσεις σε εξέλιξη (πόλεμος, πανδημία, ακρίβεια) κι ενώ το κόμμα βρίσκεται σταθερά δεύτερο στις δημοσκοπήσεις με αυξομειούμενα ποσοστά. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ξαναγίνει κυβερνητικός πόλος με συνολική στρατηγική για την πολιτική αλλαγή στη χώρα, όπως λένε τα στελέχη του.

Στα δύσκολα θέματα του Συνεδρίου συγκαταλέγεται το έλλειμμα διείσδυσης του κόμματος στους χώρους εργασίας. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, δεν κατάφερε να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα ούτε στον συνδικαλιστικό χώρο ούτε στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ και η απήχησή του στη νεολαία δεν είναι η αναμενόμενη.

Προσκεκλημένοι απόψε θα είναι ο επικεφαλής του Πράττω Νίκος Κοτζιάς και ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, κάτι που σημαίνει ότι το Συνέδριο θα έχει άρωμα Πρεσπών. Στο χώρο του συνεδρίου θα οργανωθεί εθελοντική αιμοδοσία, ενώ θα υπάρχει και ειδικός χώρος της «Αλληλεγγύης για όλους», για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σταλεί στη Μαριούπολη της Ουκρανίας.

Όλες οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταδίδονται με livestreaming από το https://synedrio.syriza.gr

0 views0 comments