top of page

Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος: Ο μακροβιότερος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Τι δηλώνει


Με την ανακοίνωση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ για παράταση της θητείας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κατά έναν χρόνο, εξαντλώντας την τετραετία, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος γίνεται ο μακροβιότερος Αρχηγός.

ΚΥΣΕΑ: Παράταση στη θητεία του Κωνσταντίνου Φλώρου – Ποιοι είναι οι νέοι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ


Του Χρήστου Μαζανίτη

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο την παράταση θητείας του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και την επιλογή νέων Αρχηγών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ).

Ομόφωνα αποφασίστηκε η παράταση για ένα επιπλέον έτος της θητείας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δήλωσε πριν από λίγο: «Επ’ ευκαιρία της εξαιρετικά τιμητικής ανανέωσης της θητείας μου ως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, ευχαριστώ τον κ. Πρωθυπουργό, τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας και το ΚΥΣΕΑ.

Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Κυβέρνησης, συνεχίζω απερίσπαστος την εκτέλεση των καθηκόντων μου που απορρέουν από την εκ του νόμου αποστολή μου επ’ ωφελεία της Πατρίδας και των Ενόπλων της Δυνάμεων, όπως και κατά την προηγούμενη τριετία».

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει ένα μοναδικό ρεκόρ στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ο μόνος που έχει αναλάβει καθήκοντα ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ… δύο φορές.

Η πρώτη ήταν επί Αρχηγίας του Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη. Ήταν στις 5 Ιουλίου 2018 όταν ο Ευάγγελος Αποστολάκης εισήχθη στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, όπου μεταφέρθηκε εκτάκτως από τα Μέγαρα που είχε μεταβεί προκειμένου να προχωρήσει σε άλμα στατικού ιμάντα από ελικόπτερο Chinook.

Την Κυριακή, 8 Ιουλίου 2018 το ιατρικό συμβούλιο στο 251 ΓΝΑ, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, αποφάσισε την προσωρινή αντικατάσταση του κ. Αποστολάκη, ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων, του από τον τότε Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στις 18 Ιουλίου 2018 ο Ναύαρχος Αποστολάκης πήρε εξιτήριο από το 251 ΓΝΑ και στις 20 Ιουλίου επέστρεψε και πάλι στα καθήκοντά του.

Ωστόσο, επειδή ο Κωνσταντίνος Φλώρος είχε διατελέσει προσωρινός Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, γι’ αυτό τον λόγο στο τέλος της χρονιάς δεν κρίθηκε, αφού ιεραρχικά δεν υπήρχε κάποιος με ανώτερο βαθμό να το κάνει.

Στις 17 Ιανουαρίου 2020 ανέλαβε για… δεύτερη φορά καθήκοντα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και τώρα με την ανανέωση της θητείας του γι’ ακόμη ένα χρόνο, το 2024 θα έχει συμπληρώσει μια πλήρη τετραετία συν 10 ημέρες με… 2 θητείες, το περισσότερο από κάθε προκάτοχό του.

Γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1961, στη Χαλκίδα Ευβοίας.

Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1979 και αποφοίτησε το 1983, ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού.

Περάτωσε επιτυχώς τις προβλεπόμενες από τον βαθμό του εκπαιδεύσεις και τοποθετήθηκε Διμοιρίτης στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του Σ.Ξ. και στη συνέχεια Διοικητής Λόχου σε Μονάδα Πεζικού στη Ν. Σάμο.

Το 1986 επελέγη για τις Ειδικές Δυνάμεις του Σ.Ξ. και αποφοίτησε επιτυχώς από όλα τα υποχρεωτικά και μη Σχολεία των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Επιπλέον αυτών, το 1989 διήλθε επιτυχώς της εκπαιδεύσεως Υποβρυχίου Καταστροφέα, στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (ΜΥΚ/ΠΝ), και το 1992 του Σχολείου Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (USAJFK Special Warfare Center and School) στο Fort Bragg στη Βόρεια Καρολίνα.

Από το 1986 έως το 1994 υπηρέτησε ως Διοικητής Λόχου στο 575 Τάγμα Πεζοναυτών, στο 3ο Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής (3ο ΕΤΕΘ) και στη 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών (2α ΜΑΛ).

Το 1994 τοποθετήθηκε στο 505 Τάγμα Πεζοναυτών (505 ΤΠΝ), στο οποίο παρέμεινε έως το 1997 με την ολοκλήρωση των καθηκόντων του Διοικητού, οπότε και μετατέθηκε στη Διοίκηση Δυνάμεων Καταδρομών της Κύπρου (ΓΕΕΦ/ΔΚΔ).

Το 1999 εφοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και το καλοκαίρι του 2000 μετά την αποφοίτηση του τοποθετήθηκε στο 13ο Σύνταγμα Αμφιβίων Καταδρομών (13ο ΣΑΚ).

Το 2003 τοποθετήθηκε στη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ/ΔΕΔ) ως επιτελής και το 2004 ως Διοικητής της Ζ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ).

Το 2005 μετατέθηκε, στην Εθνική Αντιπροσωπεία στο Ανώτατο Συμμαχικό Στρατηγείο Δυνάμεων Ευρώπης (GRC NMR / SHAPE) στη Mons (ΒΕΛΓΙΟ), με την επιστροφή του δε στην Ελλάδα το 2008, εφοίτησε στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ).

Το 2009 τοποθετήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στη Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) και το καλοκαίρι του 2011 ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιτελάρχη της XVI Μ/Κ ΜΠ.

Το 2012 προήχθη στο βαθμό του Ταξιάρχου και τοποθετήθηκε ως Διοικητής της 13ης Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (13 ΔΕΕ) και ακολούθως το Μάρτιο του 2014 στο Γενικό Επιτελείο Στρατού ως Διευθυντής της Διευθύνσεως Επιχειρήσεων (ΓΕΣ/ΔΕΠΙΧ).

Το Μάρτιο του 2015 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στο ΓΕΕΘΑ ως Διευθυντής Α΄ Κλάδου (Επιχειρήσεις). Από το Φεβρουάριο του 2016 ανέλαβε το γενικό συντονισμό του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού θέματος από πλευράς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Κατόπιν σχετικών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ, το 2017 ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ και κατόπιν της προαγωγής του σε Αντιστράτηγο, του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ. Τον Ιανουάριο του 2019 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/ΕU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ».

Τον Ιανουάριο του 2020 και κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού στις «ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ» του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, καθώς και Τίτλου Σπουδών στη «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ» του Strategic Center for International Security (SCIS) του Πανεπιστημίου του ABERDEEN.

Είναι νυμφευμένος με την Άννα-Μαρία Τσικρικώνη, οικονομολόγο και έχει 2 κόρες.

Κατέχει όλα τα προβλεπόμενα από το βαθμό του Μετάλλια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και το Μετάλλιο συμμετοχής σε Ειρηνευτικές Αποστολές του ΝΑΤΟ.

Τον Μάϊο 2021 του απενεμήθη από τον Αρχηγό ΓΕΕΔ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας το Μετάλλιο της Τιμής Εξαίρετης Τάξεως του Βασιλέα Abdulaziz, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Βασιλέα Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Τον Οκτώβριο 2021 του απενεμήθη από τον Αρχηγό Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Thierry Burkhard το Μετάλλιο του Διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Τον Νοέμβριο 2021 του απενεμήθη από τον Διευθυντή του Γραφείου Νομικών Υποθέσεων της Συμμαχικής Διοίκησης Επιχειρήσεων του SHAPE κ. Andrés B. Muñoz Mosquera (Office of Legal Affairs, Allied Command Operations – OLA ACO) ως εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Δυνάμεων στην Ευρώπη (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) Πτεράρχου Tod D. Wolters, το Μετάλλιο «Serge Lazareff Prize – Legal Services».

Τον Ιούλιο 2022 του απενεμήθη από τον Διοικητή των Ειδικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών (USSOCOM) Στρατηγό Richard D. Clarke, το Μετάλλιο «United States Special Operations Command» (Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Ηνωμένων Πολιτειών). Ομιλεί την Αγγλική.

0 views0 comments
bottom of page