top of page

Σταϊκούρα με τραπεζίτες:Τα 4 μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι για δανειολήπτες και καταθέs


Κοινό τόπο στις παρεμβάσεις που οφείλει να αναλάβει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να συνεισφέρει το σημαντικό μερίδιο που του αναλογεί, στην προσπάθεια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και μετάβασης προς μια οικονομία πιο δυναμική, παραγωγική και εξωστρεφή, αναζήτησαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επικεφαλής κλιμακίου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Σταϊκούρας: Έκτακτη εισφορά 373,5 εκατ. ευρώ στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο οικονομικών κάλεσε τις τράπεζες σε εύλογο χρονικό διάστημα, και το αργότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για μία σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν, με την επιτάχυνση των ρυθμίσεων, μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την στήριξη των ενήμερων δανειοληπτών, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και την επανεξέταση των χρεώσεων στις τραπεζικές εργασίες. Ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε να συμβάλει ενεργά το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην στήριξη των πολιτών που πιέζονται τα εισοδήματά τους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη σημερινή, νέα συνάντηση συζητήθηκαν τα εξής:

Μήνυμα Σταϊκούρα: «Οι τράπεζες οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων»

1ον. Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Η κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

2ον. Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους.

Σταϊκούρας: Τι είπε για το ενδεχόμενο επιδότησης δανείων και στήριξης των συνεπών δανειοληπτών

Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.

3ον. Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

ΓΕΦΥΡΑ 3: Έρχεται νέα επιδότηση δανείων για να «σβήσει» η αύξηση των επιτοκίων

Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα.

Η ελληνική κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.

4ον. Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα. Και η ανακοίνωση καταλήγει, «η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνος Πετραλιάς, η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων κ. Μιχάλης Αργυρός. Στην ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται αναφορά επίσης στα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα ως απόρροια αυτής της συστηματικής, κοινής προσπάθειας που καταβάλλεται για τη στήριξη των εισοδημάτων (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) και τα οποία είναι:

1ον. Επιτάχυνση – τους τελευταίους μήνες – ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του Ν.4738/2020, στο πλαίσιο διαχείρισης του υψηλού, συσσωρευμένου την τελευταία δεκαετία, ιδιωτικού χρέους. Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις, και το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες.

2ον. Μείωση των επιτοκίων στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.

3ον. Καθολική έγκριση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.

«Έρχεται» μηχανισμός στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών

Πάντως, σύμφωνα με το MEGA, κατά ορισμένες πληροφορίες υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης αποκλειστικά των ευάλωτων και συνεπών νοικοκυριών στο τρέχον περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και πληθωρισμού.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, στη σύσκεψη αποφασίστηκε ο σχεδιασμός δράσης μέσω της οποίας θα μειώνονται οι δόσεις για όσους πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που θα τεθούν.

Σημειώνεται πως τα μέτρα αφορούν 20.000 με 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες. Η όποια ελάφρυνση θα γίνει βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Σύμφωνα με το MEGA σε δύο εβδομάδες από τώρα, οι τράπεζες θα φέρουν μια πρόταση απορρόφησης μέρος της αύξησης των αυξημένων επιτοκίων. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες , θα προτείνουν σε αυτή την κατηγορία των δανειοληπτών επιμηκύνσεις, ενώ αποκλείεται το ισπανικό μοντέλο γιατί στοιχίζει πολύ σε κεφάλαια των τραπεζών.

Επίσης, συμφωνήθηκε να μελετηθεί η ζωηρότερη αύξηση επιτοκίων καταθέσεων από πλευράς των τραπεζών και βέβαια το θέμα της μείωσης των προμηθειών.
0 views0 comments