Μητσοτάκης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής: Θα προτείνω έκτακτα μέτρα υποστήριξης των κρατών-μελών της ΕΕ


Ως τη μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή σε ανεξάρτητη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Σε δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, υπογράμμισε ότι θα προτείνει τη λήψη έκτακτων μέτρων υποστήριξης των κρατών – μελών απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.


“Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν παραβιάζουν απλά το διεθνές Δίκαιο, θέτουν σε αμφισβήτηση ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλεια της Ευρώπης. Γι’ αυτό και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι εξαιρετικά δυναμική. Θα είμαστε εδώ πέρα, ενωμένοι για να πάρουμε αποφάσεις λήψης σκληρών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία. Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε το συντομότερο δυνατόν την παύση όλων των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, “είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε, να οικοδομήσουμε την άμυνά μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πλήξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Έχω ζητήσει να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου μία πρόβλεψη η οποία θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο τη λήψη έκτακτων μέτρων υποστήριξης των κρατών – μελών απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας”.

Με αυτόν τον τρόπο, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, “θα μπορέσουμε να προστατευθούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στον δρόμο υπεράσπισης του διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας”.

11 views0 comments