top of page

Ευρωβουλή: Ζητεί την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου


Την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου ζητά η Ευρωβουλή, μη ψήφισμα που ενέκριναν σήμερα 454 βουλευτές. Εναντίον του ψηφίσματος τάχθηκαν 130 βουλευτές.


Λιβύη: Διαδηλώσεις κατά της Ελλάδας και του Νίκου Δένδια – Τα συνθήματα σε αγγλικά και ελληνικά


Συγκεκριμένα οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου με ψήφους 454 υπέρ έναντι 130 κατά. Το ψήφισμα ζητεί ακόμα τον τερματισμό των ξένων παρεμβάσεων στο έδαφος της Λιβύης, καθώς την αποχώριση των ρωσικών, τουρκικών και άλλων ξένων δυνάμεων από το έδαφος της χώρας. Επίσης ζητούν να μην εφαρμοστούν ούτε το επακόλουθο σύμφωνο Τουρκίας Λιβύης για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει δραστηριότητες γεωτρήσεις στις ΑΟΖ τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το κείμενο του ψηφίσματος ζητεί ακόμα από τις χώρες που έχουν δυνάμεις στη Λιβύη να αποσύρουν και τυχόν μισθοφορικές δυνάμεις που έχουν στείλει, όπως η ρωσική Wagner. Σε μια σειρά συστάσεων προς την Κομισιόν, το κείμενο αναφέρεται στην ανάγκη για ομαλή πολιτική μετάβαση στη Λιβύη, για εθνική συμφιλίωση στη χώρα, αλλά και στην ενίσχυση των πολιτικών θεσμών της Λιβύης, με τη συνδρομή της ΕΕ, στο πλαίσιο μίας αναγκαίας συνταγματικής μεταρρύθμισης. Οι Ευρωβουλευτές υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις μέσω του ΟΗΕ που έχουν στόχο την χάραξη ενός οδικού χάρτη, ώστε βήμα βήμα η χώρα να φτάσει σε ελεύθερες εκλογές.

Πώς το “Σύμφωνο SAR -ASR” Ελλάδας – Αιγύπτου τεμαχίζει την Μεσόγειο κι αφήνει εκτός την Τουρκία

Οι Ευρωβουλευτές ζητούν ακόμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες με τον διορισμό ειδικό εντεταλμένο για τη Λιβύη.

Όπως υπογραμμίζει, ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης πρόκειται για «μία πολύ σημαντική απόφαση που ταυτίζεται απολύτως με τις ελληνικές εθνικές θέσεις». Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει ότι με την υιοθέτηση και έγκριση των τροπολογιών του ψηφίσματος «είναι πλέον επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

«Γαμψό ξίφος»: ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία καλούν τον Ερντογάν σε αυτοσυγκράτηση – «Μην στηρίζετε τις κουρδικές YPG» απαντά η Τουρκία

Επιπλέον, με τη δεύτερη τροπολογία που συμπεριελήφθη στην Έκθεση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τις λιβυκές αρχές να προχωρήσουν στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 για την οριοθέτηση θαλασσίων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο και να μην εφαρμόσουν την επακόλουθη συμφωνία της 3ης Οκτωβρίου για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, καθώς προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι δύο τροπολογίες του κ. Κεφαλογιάννη, που υιοθετήθηκαν στην Έκθεση για τη Λιβύη και εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του ΕΚ, έχουν ως εξής:

Επίθεση Τσελίκ στην Ευρωβουλή: Χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας» την έκθεση-κόλαφο για την Τουρκία

«1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τον Νοέμβριο του 2019 η Λιβύη υπέγραψε με την Τουρκία μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο των θαλασσών και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη, όπως δήλωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ στις 3 Οκτωβρίου 2022 η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση τη συμφωνία του 2019

2. Παροτρύνουν τις αρχές της Λιβύης να προχωρήσουν στην ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη το 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνει την επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κύπρου και της Ελλάδας».

0 views0 comments