top of page

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Αν θες ειρήνη να προετοιμάζεσαι για τον πόλεμο – ΒΙΝΤΕΟ


Η ημερήσια διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ προς όλα τα στελέχη με αφορμή την γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων, αύριο, 21 Νοεμβρίου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

«“Η προς πόλεμον προπαρασκευή” οδηγεί μετά βεβαιότητας στην διαρκή ειρήνη, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η δική μας που βρίθουν προκλήσεων, προβλημάτων και νέο-αναθεωρητισμών. Δεν υπάρχει άλλη συνταγή ή τουλάχιστον δεν τη βλέπω εγώ» είναι η φράση που κατέγραψε ως κατεύθυνσή του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην πρώτη ημερήσια Διαταγή του την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου 2020. Μία Διαταγή την οποία όπως τόνισε ο ίδιος στην νεότερη διαταγή του τηρεί ευλαβικά.

Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, ημέρα εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Εισοδίων της Θεοτόκου (Προστάτιδας των Ενόπλων Δυνάμεων) θα πραγματοποιηθούν στην Αττική οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

● Την 08:00 επίσημη Έπαρση της Εθνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

● Την 10:30 επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β΄, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

● Την 11:30 κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη.

● Την 17:09 επίσημη Υποστολή της Εθνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

● Προβολή της Ελληνικής Σημαίας στο κτήριο του ΓΕΕΘΑ μέσω 3D projection mapping.

● Επισκέψεις κοινού στην Φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας από 10:00 έως 17:00.

● Λειτουργία του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ στο Τατόι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από 10:30 έως 16:00.


Με αφορμή την γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην Ημερήσια Διαταγή του μίλησε για τις μεγάλες κρίσεις που επιτυχώς τα τελευταία τρία χρόνια έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς η χώρα μας με τον ίδιο στο τιμόνι των Ενόπλων Δυνάμεων κι έδωσε το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις.

Αναλυτικά η ομιλία του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου:

«Ημερήσια Διαταγή κ. Α/ΓΕΕΘΑ

για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,

Εορτή των Εισοδίων της Παναγίας μας σήμερα και η Πατρίδα τιμά με συγκίνηση τα πανάξια τέκνα της. Τιμά τους Ήρωές της. Τους παλαιούς, τους νεότερους και τους σύγχρονους. Αυτούς που την υπερασπίζονται και την προστατεύουν διαχρονικά στον διάβα των αιώνων! Τους «μελετά» και τους σκέφτεται όλους έναν έναν. Ξαναζεί τις ηρωικές τους στιγμές και καμαρώνει! Καμαρώνει για τους Λεωνίδες, τους Παλαιολόγους, τους Κολοκοτρώνηδες, τους Ίτσιους και τους Κατούντες της!

Καμαρώνει για τα διαλεχτά παλικάρια της, που αμύνθηκαν των θέσεών τους μέχρις εσχάτων, που γέμισαν την ελληνική Ιστορία με μεγαλειώδη «ΟΧΙ» και αγέρωχα «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ», που διαφύλαξαν τα ιερά και τα όσια του Έθνους. Τιμά αυτούς που ενώπιον του καλέσματος της Ιστορίας έπραξαν το χρέος τους, έτσι ακριβώς όπως ορκίστηκαν ενώπιον της Σημαίας, του Ιερού Ευαγγελίου και της ιστορίας αυτού του Έθνους.

Οι θυσίες των Ενόπλων Δυνάμεων υπέρ της Πατρίδος υπήρξαν διαχρονικά μεγάλες, αντίστοιχες του πλήθους και του μεγέθους των αγώνων που δόθηκαν για το Έθνος. Όχι φυσικά γιατί υπήρξαμε ως λαός φιλοπόλεμοι. Οι Έλληνες πάντοτε προόδευαν και δημιουργούσαν υψηλό πολιτισμό μέσα σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας. Αλλά γιατί την πανέμορφη και μοναδική Πατρίδα μας που βρίσκεται σε αυτήν την αξιοζήλευτη και πλεονεκτική θέση πάνω στον χάρτη, πολλοί την ήθελαν δική τους.

Για αυτό οι Έλληνες ήταν πάντοτε υποχρεωμένοι να κρατούν γερά το Όπλον, την ασπίδα δηλαδή… να προβάλλουν με δύναμη το δόρυ και να πολεμούν. Να πολεμούν όχι γιατί αγαπούσαν τον πόλεμο, αλλά γιατί προτιμούσαν την Ελευθερία. Την Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια αντί της σκλαβιάς και της ταπείνωσης. Έστω κι αν αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να χύσουν το αίμα τους και να θυσιάσουν ακόμα και την ίδια τη ζωή τους!

Ένοπλους αγώνες έχουν δώσει φυσικά όλοι οι λαοί και τους σεβόμαστε για αυτό. Οι αγώνες των Ελλήνων όμως είχαν πάντα ένα υψηλό ηθικό και πνευματικό περιεχόμενο. Και αυτό, γιατί ήταν πάντα αγώνες λίγων εναντίον πολλών, αγώνες εναντίον λαών που ζητούσαν γη και ύδωρ και έρχονταν για να λεηλατήσουν, να αρπάξουν και να υποδουλώσουν.

Τέτοιοι αγώνες υψηλής ηθικής αξίας ήταν οι αγώνες που έδωσαν οι ηρωικοί Μαραθωνομάχοι, οι υπέροχοι Σαλαμινομάχοι, οι ατσάλινοι Πρόμαχοι των Θερμοπυλών και των Πλαταιών και συνέτριψαν κυριολεκτικά τις επελαύνουσες εχθρικές στρατιές, πρωτίστως όμως συνέτριψαν ηθικά το Κακό!!

Τέτοιοι ήταν οι αγώνες που έδωσαν οι ανίκητοι Μακεδόνες του Μεγαλέξανδρου και οι υπερήφανοι Ακρίτες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Τέτοιοι ήταν οι αγώνες που έδωσαν οι απροσκύνητοι Οπλαρχηγοί και οι Ναυμάχοι της Επανάστασης, οι αγέρωχοι Μακεδονομάχοι, οι θριαμβευτές του 12΄-13΄ και του Σκρα και μετά οι ατρόμητοι υπερασπιστές των ηπειρώτικων βουνών, των Οχυρών και της Μάχης της Κρήτης.

Τέτοιοι ακριβώς ήταν και οι αγώνες που έδωσαν οι τολμηροί Ιερολοχίτες της Μέσης Ανατολής και οι ηρωικοί υπερασπιστές της Μαρτυρικής Κύπρου.

Μια σκληρή και αδυσώπητη πάλη του πολιτισμού με τη βαρβαρότητα, μια πάλη της ποιότητας με την ποσότητα, ένας αγώνας του Καλού απέναντι στο Κακό!! Λίγοι στον αριθμό πάντα οι Έλληνες, μα πάντα σημαντικοί και με ατσάλινη ψυχή! Αυτή ήταν, είναι και θα είναι πάντα η Ελληνική Ιστορία, η τρισχιλιετής Ιστορία της Ελλάδας! Της Ελλάδας που μπορεί πολλές φορές να σταυρώθηκε, αλλά ιδού ζει και πάντοτε θα ζει, γιατί έβγαζε και συνεχίζει να βγάζει τέκνα διαλεχτά και ηρωικά, έτοιμα να σηκώσουν στην δύσκολη ώρα στους ώμους τους την Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια του Έθνους!

Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,

ως μέλη αυτής της μεγάλης και τιμημένης ελληνικής στρατιωτικής οικογένειας, καλούμαστε σήμερα κι εμείς να σκύψουμε στην ένδοξη γενεαλογία μας. Καλούμαστε να θυμηθούμε τους ατρόμητους προπάτορές μας. Καλούμαστε να αναλογιστούμε ότι προερχόμαστε από ανθρώπους που νίκησαν αυτοκρατορίες, από ανθρώπους που δεν φοβήθηκαν κανέναν και τίποτα, από ανθρώπους που άλλαξαν τον “ρουν της Ιστορίας”, από ανθρώπους που, όπως έλεγε ο Γέρος του Μωριά, έκαναν τους εχθρούς τους «ν’ ακούνε Έλληνα και να φεύγουν χίλια μίλια μακριά»!

Από τη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ αντιμετωπίσαμε με επιτυχία όλες τις προκλήσεις, με πρώτη την άνευ προηγουμένου υβριδική επίθεση στα σύνορα του Έβρου και στη συνέχεια την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια των οποίων οι Ένοπλες Δυνάμεις κινητοποιήθηκαν και επιχείρησαν άμεσα, μαζικά και κυρίως αποτελεσματικά και αποτρεπτικά. Δεν σταματήσαμε όμως εκεί.

Το πλέγμα των επιχειρησιακών μας δραστηριοτήτων διεξάγεται καθημερινά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα ενισχύοντας την διακλαδικότητα και την διαλειτουργική συνέργειά μας με συμμάχους, φίλους και εταίρους, αποκομίζοντας εμπειρίες και πολύτιμη γνώση. Γνώση και εμπειρία που καθιστά έτσι τις Ένοπλες Δυνάμεις μας πιο ισχυρές, πιο έτοιμες και πιο αποτρεπτικές από ποτέ. Δηλαδή πιο ετοιμοπόλεμες από ποτέ κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί τηρεί το διαχρονικό αξίωμα που κυριαρχεί ίδιο κι απαράλαχτο στους αιώνες: «Αν θες ειρήνη να προετοιμάζεσαι για τον πόλεμο».

Αυτό κατέγραψα ως κατεύθυνσή μου στην πρώτη Ημερήσια Δγη μου την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου κι αυτό τηρώ ευλαβικά. Κι είναι αυτή η μόνη και μοναδική συνταγή για την διαρκή ειρήνη που επιδιώκουμε ως Κράτος. “Η προς πόλεμον προπαρασκευή” οδηγεί μετά βεβαιότητας στην διαρκή ειρήνη, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η δική μας που βρίθουν προκλήσεων, προβλημάτων και νέο-αναθεωρητισμών. Δεν υπάρχει άλλη συνταγή ή τουλάχιστον δεν τη βλέπω εγώ.

Στον τομέα της αμυντικής μας διπλωματίας, ενισχύθηκαν οι στρατιωτικές συνεργασίες μας με σχεδόν όλες τις Βαλκανικές Χώρες, με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και την Αίγυπτο, με την Χώρα μας να βρίσκεται όλο και πιο ενισχυμένη στον σκληρό πυρήνα των αποφάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.